Alfa4all

> Interview Roos Lingbeek

‘Ik krijg energie wanneer ik op een school ben geweest’

Roos Lingbeek volgt cursussen
bij Alf4all om docent
Nede
rlands te worden

 

“Ik ben eigenlijk altijd al bezig met educatie. Als vrijwilliger, ik heb bijles gegeven. Maar ook in mijn werk voor Dance4Life en nu bij het Nederlands Debat Instituut. De afgelopen jaren merkte ik een patroon: ik krijg het meeste energie wanneer ik op een school ben geweest of met jongeren heb gewerkt. De gedachte groeide: als ik daar zo blij van word, misschien moet ik zelf dan voor de klas gaan staan.

Waar die energie vandaan komt? Cliché misschien, maar het contact met de jongeren zelf. Niet dat ik denk dat het altijd gemakkelijk is, maar ik hou van de directheid en de eerlijkheid van leerlingen. Plus: ik gedij goed in omgevingen die chaotisch zijn, waar veel gebeurt.

Ik wil graag docent Nederlands worden – ook al omdat daarin het lerarentekort groot wordt. Vakinhoudelijk gezien heb ik voorafgaand aan mijn master Culturele antropologie een bachelor Taal en communicatie gevolgd. Daarin was veel aandacht voor taalkunde en retorica, maar ik moest nog wel mijn literatuurgeschiedenis bijspijkeren.

Dat heb ik gedaan via Alfa4all. Het heeft me enorm geholpen dat het zo flexibel was. Ten eerste qua planning; naast mijn fulltime baan heb ik geen tijd om colleges te volgen volgens het gewone rooster. Ook is er veel zelfstudie, zodat je grotendeels zelf kan bepalen wanneer je aan de slag gaat. Plus ik kan de docenten bereiken wanneer ik maar wil, ze denken heel erg met me mee.

Als alles goed gaat kan ik in februari beginnen met een zij-instroomtraject, via Trainees in Onderwijs. Dan ga ik voor het eerst ook echt voor de klas staan!”