Alfa4all

Interview Levi Boitelle

Alles wat ik belangrijk vind komt samen in het docentschap

Voor Levi Boitelle was de pandemie het moment om na te denken wat hij écht wil in het leven. Het antwoord: leraar Engels worden.
Via Alfa4all werkt hij aan zijn vakinhoudelijke bagage, zodat hij binnenkort kan starten aan de opleiding tot eerstegraads docent.

Het idee om leraar te worden heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten. Ik studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen, met als major Engels. Daarna ben ik eerst gaan werken. Als tekstschrijver, redacteur en in de horeca.

Door de pandemie ligt mijn werk stil. Ik ben nu 35, en dit was voor mij een moment om na te gaan denken: waar sta ik het leven, wat wil ik echt graag doen? Toen kwam het docentschap weer boven. Ik wil wat betekenen, wat bijdragen aan de maatschappij, maar ook creatief bezig zijn. Als docent kan dat: alles wat ik belangrijk vind komt erin samen.

Ik ben mijn leven lang al gefascineerd door de Engelse taal en cultuur. Het is de belangrijkste taal ter wereld. Iedereen denkt dat hij het kan, maar dat valt toch nog tegen. Via dit vak wil ik de belevingswereld van jongeren vergroten – en ze misschien ook wijzen op een aantal valkuilen. Je drukt als docent een stempel op de volgende generatie.

Om de master tot eerstegraads leraar Engels te kunnen volgen moet ik nog wel wat vakken volgen; met CIW ben je niet vanzelf toelaatbaar. Ik moet nog 16 ECTS, tien punten daarvan volg ik via Alfa4all. Het is flexibel, het is heel vakspecifiek, en wat voor mij belangrijk is: je zit met gelijkgestemden die ook het onderwijs in willen.

Doordat mijn programma flexibel samengesteld is begin ik binnenkort met de master aan de VU – en dan gelijk ook met de stage. Spannend, want ik heb nog nooit echt lesgegeven. Nu is het eerst online natuurlijk, ik heb daar al een aantal tips en tricks voor gekregen. Ik loop stage op een havo/vwo-school in Amsterdam Oost. Een open, gezellige school met leerlingen vanuit diverse achtergronden. Ik vind het een heel prettige omgeving, en ik denk dat er ik echt van waarde kan zijn!”