Alfa4all

> Interview met Kerstin Wieland

Online én flexibel van microbioloog tot docent Duits

Kerstin Wieland volgt via Alfa4all de cursus Deutsch als Fremdsprache

“Van origine ben ik Duits, ik ben opgeleid als moleculair bioloog. Als onderzoeker heb ik aan verschillende universiteiten gewerkt in Engeland, Duitsland en ook in Amsterdam. De afgelopen jaren werkte ik bij Unilever. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik dat werk niet meer interessant vond; of een bouillonblokje nu ietsje zouter smaakt of niet vind ik te ver verwijderd van betekenisvol onderzoek.

Ik wilde totaal iets anders. Toen dacht ik aan het onderwijs; het werken met jongeren leek me leuk, interessant, soms ook irritant, maar uitdagend. Ik kon biologie gaan geven, maar dan moest ik nog vakken aan de universiteit volgen over plantkunde – en dat terwijl ik masterstudenten had begeleid. Ik koos ervoor om leraar Duits te worden, terug naar mijn roots.

Flexibel je bevoegdheid halen

Ik zegde mijn baan bij Unilever op en vond een baan op een middelbare school. Via een zij-instroomtraject, waarbij ik werken en leren combineer, haal ik nu mijn bevoegdheid. Hoewel het met mijn spreekvaardigheid goed zit moet ik op vakinhoudelijk gebied nog wat vakken halen. Over Duitse literatuur, maar ook het leren van Duits als tweede taal.

Omdat ik een drukke baan heb doe ik dat het liefst vanuit huis, dat scheelt enorm. Bij de UvA zeiden ze: dan is het nieuwe Alfa4all-programma perfect voor jou. Online én flexibel. Ik begin binnenkort aan de cursus Deutsch als Fremdsprache.

‘Mijn leerlingen zien alles’

Op dit moment heb ik vijf eigen klassen én ben ik mentor. Dat is pittig, zeker met de studie ernaast. Maar ook heel fijn: het coachen, het contact met de kinderen, hun gekkigheid. En ze zien alles: hoe je haar zit, of je nieuwe schoenen hebt.

Unilever is een leuk bedrijf, met fantastische mensen. Maar je hoorde er ook: hoeveel jaar moet jíj nog? Op school is het niet alsof je werkend leven al voorbij is. Het is een cliché, maar wel waar: hier is elke dag anders.”